Zorgrobot Rose, een robot die voor een revolutie in de zorgsector zou gaan zorgen, krijgt een doorstart. Heemskerk Innovative Technology (HIT) kondigt dinsdag aan de ontwikkeling over te nemen. HIT heeft vanuit Eurostars € 1,4mln beschikbaar voor het project. Met Eurostars stimuleren het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie het onderzoekuitvoerende mkb om marktgerichte technologische ontwikkeling uit te voeren.
Het is de bedoeling om binnen twee jaar een werkende oplossing op de markt te hebben. Robot Rose is ontworpen om in de huiselijke omgeving taken over te nemen. Ze kan bijvoorbeeld de was doen, planten water geven of iets te drinken inschenken.
Maart 2017, Nieuwe robotarm Rose goed ontvangen
De nieuwste versie van Robot Rose van Heemskerk Innovative Technology (HIT) wordt goed ontvangen door met name ADL-cliënten (algemeen dagelijks leven). Uit testtrajecten met Rose bij zorgaanbieders Siza en Thebe blijkt dat Rose met de nieuwe arm een significante bijdrage kan leveren aan de onafhankelijkheid en het sociale contact van gebruikers. Via een beeldscherm kan een medewerker of mantelzorger ook meekijken via een cameraverbinding en de robotarm op afstand besturen.
Juni 2015, ontwikkeling zorgrobot Rose gestopt
Zorgrobot Rose komt voorlopig niet in actie. De gelijknamige ontwikkelings-BV is er niet in geslaagd om voldoende financiële middelen aan te trekken voor de doorontwikkeling van het prototype. Met het hele ontwikkelingstraject is een kleine 4 miljoen euro gemoeid.
Volgens Henk Zeegers, chief operating officer van Rose BV, was er nog eens 2 miljoen euro nodig om het prototype tot een productiemodel om te vormen. Om deze reden heeft Rose BV per 1 juni haar activiteiten moeten staken. De initiatiefnemers stellen nu vast dat het in het huidige investerings- en innovatieklimaat niet mogelijk is gebleken om investeerders te interesseren. “Cliënten, hun familie en zorgprofessionals lieten tijdens de informatiebijeenkomsten en proeftuinen zien niet bang te zijn voor de komst van robotica, maar erg nieuwsgierig wat deze ontwikkeling voor hen kan betekenen”, zegt Mariëtte Hertoghs, programmamanager zorgprofessionalisering bij Thebe.
“Cliënten krijgen een deel van de regie terug, waardoor zij minder afhankelijk zijn en hun zelfredzaamheid wordt vergroot. ‘Haal en brengfuncties’ zoals een drankje uit de koelkast halen en inschenken, kunnen plaatsvinden op het moment dat de cliënt dat wil, niet op basis van de beschikbaarheid van de zorgprofessional.”
Zorgrobot voor ouderen 2009
Het project rond zorgrobot Rose startte in 2009, met als belangrijkste partners CbusineZ (een participatiemaatschappij van zorgverzekeraar CZ), Thebe Breda, ZuidZorg uit Veldhoven en Siza uit Arnhem. Daarnaast waren er bijdragen uit enkele fondsen. Rose, een acroniem voor Remotely Operated Service Robot, had tot doel om in drie tot vijf jaar een op afstand bestuurbare robot voor de zorg te ontwikkelen ter ondersteuning van ouderen en mensen met een lichamelijke beperking bij hun dagelijkse taken en verzorging, de zogenaamde ADL-taken.
Ervaring met ontwikkeling zorgrobots
Binnen het SACRO project ontwikkelt HIT in samenwerking met PAL Robotics een nieuwe service robot voor de zorgmarkt. De robot helpt ouderen of gehandicapten met dagelijkse activiteiten in en rondom het huis, zoals het klaarzetten van eten en drinken of het buiten zetten van de vuilnis.