Erik Fisscher van Croon Elektrotechniek gaf tijdens de vakbeurs VSK 2016 een lezing over de toekomst van de zorg. Samen met ouderen en zorgprofessionals is Croon steeds op zoek naar manieren waarop senioren langer thuis kunnen wonen. In de toekomst spelen robots daar volgens Fisscher een grote rol in. Wij stelden de deskundige van Croon Elektrotechniek een paar vragen over robots in de zorg.
Robots in de zorg, is dat wel vooruitgang? Hebben ouderen niet juist behoefte aan menselijk contact?
Ondersteunen bij Taken
‘Een robot kan nooit in de plaats komen van verplegers, verzorgers en de familie van ouderen. Wat een robot wel kan doen, is taken uit handen van bijvoorbeeld de thuiszorg nemen, zodat zij juist meer tijd en aandacht aan de cliënt kunnen besteden. Een robot kan senioren bijvoorbeeld helpen hun medicijnen op tijd in te nemen, en bijhouden hoe het de afgelopen dagen met de cliënt is gegaan, zodat de thuiszorgmedewerker hier snel een beeld van krijgt. Ook kan de robot helpen met het bedienen van (zorg)domotica in de woning, bijvoorbeeld het schakelen van verlichting of het instellen van de temperatuur in huis.’
Ook voor ouderen met dementie kan een robot heel zinvol zijn. Voor deze doelgroep is een speciale knuffelrobot ontwikkeld, in de vorm van een zeehondje. De patiënten voelen zich door zo’n knuffel minder angstig en rustiger. Een zeehondje is prettig om mee te knuffelen, terwijl een zorgverlener toch vaak een relatief vreemde is. De zeehondrobot reageert op stem en aanraking van senioren met dementie, waardoor ze het heel prettig vinden met de zeehond te knuffelen.’
Is zo’n robot niet erg duur om thuis te gebruiken?
Er zijn veel verschillende soorten robots. Robot Zora, die aerobics kan doen en cliënten kan helpen met lopen, is vooral geschikt voor in instellingen. Er zijn ook eenvoudigere robots die heel geschikt zijn om senioren te helpen om langer thuis te wonen, door de familie en thuiszorg kunnen ondersteunen. Een simpele robot met wielen en een camera kan de familie bijvoorbeeld helpen om regelmatig een kijkje nemen in het huis, of een verpleegkundige kan met zo’n mobiele robot een cliënt op afstand zien. Deze robots kunnen ook noodsituaties signaleren, bijvoorbeeld als een oudere is gevallen, of wanneer iemand ‘s nachts lang uit bed is.
De robot kan worden aangesloten op ons systeem Care Connect, waarmee senioren snel en eenvoudig contact kunnen onderhouden met hun familie en zorgverleners. Met het Care Connect-systeem kun je bijvoorbeeld beeldbellen met familie, maar het systeem kan ook worden aangesloten op een alarmknop waarmee een bericht verstuurd wordt naar familie, zorgverleners en buren. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het aansluiten van het systeem op de voordeur, waardoor familie met een app toegang tot het huis krijgt. De familie en de cliënt hebben dan zelf de regie over wie het huis in kan, en kunnen dit op afstand via het dashboard aanpassen.
Bron : De techniek achter Nederland – ouderen-vertrouwen-een-robot-verbazend-snel