Eén van de dingen die het verlamde mensen moeilijk maakt om opnieuw te leren lopen, is de zwaartekracht. Daarom hebben onderzoekers van de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL, Zwitserland) een algoritme ontwikkeld dat de patiënt niet alleen opwaarts, maar ook zijwaarts en voorwaarts ondersteunt bij zijn bewegingen.
Mensen die verlamd zijn geraakt door ruggengraatletsel of een hersenaandoening kunnen vanaf nu opnieuw leren lopen met een robotharnas. Medici werken nu al vaak met een hangend ‘tuigje’. Dit belemmert echter de patiënt op verschillende manieren in zijn bewegingen.
Resultaten van het robotharnas
Het robotharnas werkt veel sneller dan traditionele methodes. De onderzoekers hebben het harnas nu getest op dertig patiënten met een verschillend ziektebeeld en de resultaten zijn veelbelovend. Bij sommige patiënten is na een uur training al een duidelijke vooruitgang te zien in balans, voetplaatsing en coördinatie.
Vervolgtraject
Nu de wetenschappers beter weten hoe ze de krachten moeten ‘aanbrengen’, werken ze aan een apparaat dat de implementatie van deze inzichten mogelijk moet maken: revalidatierobot Rysen. Deze robot ontwikkelt de TU Delft samen met het Nederlandse bedrijf Motek , EPFL het Zwitserse bedrijf G-Therapeutics en revalidatieziekenhuis CRR SUVA in Sion, binnen een zogenoemd Eurostars-project. Een prototype van deze robot is inmiddels geïnstalleerd in het ‘gait lab’ van de faculteit 3mE in Delft.
Bron: https://www.engineersonline.nl/nieuws/id28621-robotharnas-helpt-verlamden-weer-te-lopen-video.html